Taiwanezii de la HTC au reusit cu M8-ul un flagship care si dupa aproape un an de la lansare inca castiga distinctii de la forumuri internationale renumite, ca cel mai reusit smartphone, ca cel mai reusit design, astfel ca au considerat ca n-ar trebui umblat mult la exterior si nu-i pot contrazice, mi-a placut si M8-ul imi place si M9-le un pic mai elegant mai ergonomic dar cu aceasi materiale si finisaje de top.
La exterior deci aproape neschimbat, M9-le incerca sa se impuna cu imbunatatirile hardware, chipset mai bun Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810, 3 Gb de RAM in loc de 2, camera de 20 Mpx-eli, camera frontala mai buna (cea principala de pe M8 a ajuns acum in fata) si baterie un pic mai mare. Dar oare toate aceste mici imbunatatiri sunt suficiente pentru a concura in liga mare cu flagshipurile Samsung, Sony, LG, Motorola, Nexus ? Prinde un loc pe podium sau macar in TOP 5? M8-ul a prins un loc in TOP 6-le personal, pentru M9 nu va fi usor, concurenta e tot mai buna si nu stiu daca acest mic upgrade la M8 va fi suficient pentru a-l tine in TOP.
Constructie si design: Am avut 2 modele la teste un gunmetal gray de la Quckmobile.ro, imediat dupa lansarea oficiala locala si un pic mai tarziu si in varianta gold de la HTC Romania.
Avem acelasi material, metal frumos slefuit, acum cu margini mai frumos lucrate, si cu un grip imbunatatit. E insesizabil mai usor 157g-e in loc de 160. Specificatiile complete le gasiti aici.
Jos avem portul USB si jackul pentru casti, in dreapta pe la mijloc avem butonul de on/off , parerea mea o alegere nu foarte inspirata, intr-o luna de folosire tot nu m-am obisnuit cu el, deseori apasam butoanele de volum in loc de on/off si invers, e incomod sa te fortezi sa fii atent, butoanele si cele de de volum asezate deasupra celui de ON/OFF sunt calitative, mai sus avem usita pentru micro SD, da se poate extinde memoria de 32 Gb cu micro SD de pana la 128 Gb, deci avem loc pentru aplicatii si fisiere multimedia.
Pe partea de sus avem un port infrarosu si cam atat.
Pe partea stanga gasim usita care ascunde nano SIM-ul.
In partea frontala avem cele doua difuzoare BoomSound cu amplificatoare incorporate, care asigura un sunet mult peste ceea ce gasesti la alte flagshipuri, si chiar imbunatatita fata de M8, e chiar misto.
In spate avem in mijloc camera care acum e printr-o ferestra patratoasa nu rotunda ca la M8, e una din putinele aspecte de design dupa care le poti deosebi.
Micile modificari sunt binevenite telefonul e si mai elegant cu un grip mai bun, singurul minus cel putin pentru mine e amplasarea butonului ON/OFF – e incomod ca trebuie sa cauti care e si desori nimeresti volumul cand doresti sa apesi ON/OFF-ul si invers cand doresti volumul nimeresti butonul de ON/OFF.
Displayul: Super LCD3 de 5” cu rezolutie Full HD (1080) cu ~441 ppi densitate e OK, e un display frumos chiar si de nu spectaculos in special in lumina puternica de afara nu se vede prea bine, culorile sunt naturale si saturate, dar luminozitatea ar putea fi mai buna. Displayul e acoperit cu Gorilla Glass 4, cam asta e singura diferenta (nici asta vizibila) fata de One M8. Rezolutia Full HD o consider suficienta pana la marimea asta de 5”, deci singura obiectie ar fi o luminozitate mai buna, astfel incat pe afara sa-l pot folosi nu doar cu luminozitatea setata la maxim.
Sunetul: Nu credeam ca se poate mai bine ca la M8, dar uite ca cei de la HTC au reusit sa mai imbunatateasca BoomSound-ul cu sunet si mai puternic si de o claritate chiar exceptionala. Am pornit la un moment dat pe un videoclip si cei din camera se uitau de unde vine sunetul, avem inalte clare si bass puternic. HTC One M9 dispune de doua difuzoare frontale, dotate cu amplificatoare noi si profile software audio personalizabile. Nu exista la ora actuala smartphone cu sunet mai bun si asta valabil si cu si fara casca.
Camera foto/video: Au fost criticati de multi la partea asta, multi obiectand ca cei 4 Mpx-eli fiind ele si ultrapixeli nu sunt suficiente asa ca taiwanezii au schimbat, au pus o camera de 20- de Mpx-eli pe spate ca si camera principala si camera din M8 a ajuns in fata ca si camera secundara perfecta pentru selfieuri (unghiuri largi si luminozitate buna).
Cum e camera? Buna, foarte buna, dar nu perfecta. La lumina slaba nu se ridica la asteptarile mele, sunt mai multe modele care o depasesc la acest aspect. In lumina buna se descurca bine, cu detalii clare cu focus rapid. Am folosit doar pe auto, deorece cum v-am mai zis, la smartphone-uri asta-i relevant, daca am timp de setari complexe aleg aparatul foto pentru a immortaliza momentul.
Sigur panorama am incercat si face frumos, cam asa:
Am un album de picasa click pe imagine si va duce in albumul Picasa unde aveti acces la ele in marime originala. Pozele sunt direct din telefon si desigur needitate.
![]() |
Testing HTC One M9 camera |
Am facut si un sample video, inregistreaza la 2160p@30fps cu HDR si sunet stereo.
Una peste alta avem o camera buna, care nu dezamageste, dar nu de varf, avem deja camere mai bune in alte flagshipuri.
Sistemul de operare, aplicatii, performanta: Noul HTC One M9 este dotat cu un chipset Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 cu procesor Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2 GHz Cortex-A57 ajutat de un GPU Adreno 430, specificatii de varf tradus pe intelesul tuturor viteza ametitoare. Smartphone-ul ruleaza cea mai recenta versiune a sistemului de operare Android, OS, v5.0 (Lollipop) si afiseaza o interfata noua HTC Sense 7.
Zboara, in meniu si aplicatii abia il atingi parca ghiceste ce doresti, la aspectul asta n-ai ce sa-i reprosezi, merge impecabil, n-am reusit sa-l pun in dificultate, la asta ajuta si cei 3 Gb de RAM.
Sigur, stiu, vreti cifre, ei bine si la cifre cam bate tot, eu n-am avut inca smartphone mai rapid de atat in mana. In batranul Quadrant am masurat 28.435, in Antutu 59.166, in Geekbench 3 926/3659 iar in 3D Mark Ice Storm Unlimited 22.207. Browsingul a mers fluent in cele 8 browsere cu care am testat.
Cu ajutorul HTC Sense 7 dotat cu EYE Experience, realizarea de fotografii creative este chiar simpla. O intreaga gama de efecte de editare noi, incluzand Shapes, Prismatic, Elements si Bokeh, iti permit sa adaugi putina maiestrie personala in fiecare fotografie, iar prin aplicatia HTC Zoe poti edita automat continutul foto si video pentru a adauga muzica ta preferata, si le oferi prietenilor tai posibilitatea sa completeze colectia cu propriile lor fotografii.
Autonomie: Acumulatorul Li-Polymer de 2840 mAh e un pic mai mare decat in M8, dar si hardware-ul e mai puternic, la aceste specificatii ar fi suficient pentru o zi plina de utilizare pentu un utilizator obisnuit, eu cu datele continuu pornite cu multa localizare si fotografii pe la 3-4 il aveam deja descarcat, cred ca la acest hardware un 3.200 mAh-eri era de o zi si pentru mine. Da bateria nu se poate inlocui de catre utilizator, dar rar am vazut pe cineva folosind mai mult de 2 ani acelasi smartphone, deci nu consider un dezavantaj.
Concluzii: HTC One M9 e si mai elegant decat predecesorul, e si mai rapid, si camera foto e mai buna, telefonul nu dezamageste la nici un punct, dar concurenta a evoluat mai mult, fanii HTC il vor iubi, posesorii unui M8 totusi nu au prea multe motive sa schimbe pe acest model.
+ uri:
– design si materiale de exceptie, practic telefonul e o bijuterie
– sunet exceptional
– viteza si performanta soft de TOP
– uri
– bateria nu face fata la o zi plina folosit intens (date pornite, GPS, poze multe)
– pozitionarea butonului on/off nu e pe placul meu
– camera foto in lumina slaba nu impresioneaza
– pretul e un pic prea mare
Una peste alta si acest model de HTC se face iubit si ti-e greu sa te desparti de el.
E prima oara cand simt ca as schimba cu ceva actualul model de telefon pe care-l folosesc deja de un an si, de la mine primeste un 9.
Aici il gasesti la cel mai bun pret, in sfarsit sub 3.000 de RON.