Mii de utilizatori de Facebook pacaliti cu filmulete false ilustrand moartea lui Paul Walker


image002Mii de utilizatori, inclusiv din Romania, au picat in capcana fraudelor ce exploateaza moartea actorului Paul Walker, prin care escrocii urmaresc furtul de bani si de informatii sensibile. Cele mai multe tentative de frauda sunt pe reteaua sociala Facebook, unde escrocii posteaza filmulete ce pretind a contine imagini cu accidentul care a provocat moartea actorului.

 

Odata accesat un astfel de link, utilizatorul este directionat catre alte site-uri dubioase sau care contin virusi unde i se solicita date bancare sensibile precum CVV-ul (codul de verificare a cardului). In final, utilizatorii nu reusesc sa vada niciun filmulet, dar sfarsesc pierzand bani si date personale importante.

 

image008Cele mai frecvente mesaje false care circula pe retelele sociale sunt “[Full Video] Paul Walker Car Crash Video” sau “[SHOCKING VIDEO] Watch Paul Walker Horrific Car Crash Caught On Camera!!!!!!!”

 

In schimbul vizionarii imaginilor, utilizatorii trebuie sa posteze la randul lor mesajul pe timeline. De fapt, acest lucru nu face decat sa propage si mai rapid escrocheria in cercul de prieteni ai victimei.

 

Cunoscut pentru roul lui Brian O’Conner din seria Fast & Furious, Paul Walker a murit intr-un accident de masina pe 30 noiembrie.

 

Aceasta nu este insa prima data cand escrocii folosesc moartea unei celebritati pentru a castiga bani. In urma cu 2 ani, o alta escrocherie pe Facebook pretindea ca Michael Jackson si-ar fi inscenat moartea in iunie 2009. Un click pe falsul filmulet directiona utilizatorii catre aplicatii frauduloase create pentru a fura informatii sensibile.

 

Bitdefender sfatuieste utilizatorii sa-si actualizeze sistemul de operare si antivirusul pentru a evita infectarea calculatorului. De asemenea, aplicatia gratuita Bitdefender Safego protejeaza utilizatorii si pe prietenii acestora de pericolele de pe Facebook.

BUCURESTI, 12 decembrie 2013Bitdefender

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.