Ce specificatii ar trebui sa includa Android 5.0 pentru un nivel optim de securitate


8300

De la lansarea primei versiuni de Android, in 2007, sistemul de operare a castigat masiv cota de piata, iar anul acesta a depasit iOS din punct de vedere al numarului de instalari. Totusi, in ceea ce priveste securitatea, mai este suficient loc de imbunatatiri, in ciuda modificarilor semnificative aduse versiunii JellyBean 4.3. Iata cateva specificatii pe care ar trebui sa le integreze Android 5.0 pentru a permite o protectie optima impotriva virusilor, atat pentru utilizare personala, cat si in mediul de business.

 

  • Interfata de programare pentru aplicatii de tip antivirus scanner. In mod implicit, sistemul de operare Android nu permite aplicatiilor sa interactioneze, cu exceptia cazului in care acestea sunt create cu acelasi user ID si sunt semnate digital de acelasi producator. Acest aspect ridica probleme pentru dezvoltatorii de antivirus, intrucat acestia nu pot scana in mod optim alte aplicatii, decat daca telefonul este root-at. O interfata de programare pentru aplicatii de tip antivirus scanner ar permite solutiilor de securitate sa se integreze mai bine cu sistemul de operare si sa se asigure ca toate aplicatiile sunt scanate corespunzator.

 

  • Control individual asupra permisiunilor aplicatiilor pentru a permite utilizatorului sa le accepte sau sa le refuze in functie de riscurile de securitate si de confidentialitate pe care le ridica. Google pare totusi sa lucreze asupra acestui aspect, intrucat Andorid 4.3 contine un meniu ascuns ce permite controlul selectiv asupra permisiunilor inainte de instalarea aplicatiilor.
  • Posibilitatea de a avea cateva aplicatii cheie, precum cele antifurt, care sa nu poata fi sterse prin comanda de resetare la configuratia de fabrica. In acest fel utilizatorul legitim al dispozitivului va putea sa controleze telefonul de la distanta, chiar daca acesta a fost sters de o terta parte.
  • Posibilitatea de a izola aplicatiile suspecte venite din surse ce nu prezinta incredere precum magazinele neoficiale sau direct de la dezvoltatori. De fiecare data cand instaleaza o aplicatie dintr-o sursa neoficiala, utilizatorul va avea optiunea de a o rula separat pentru a monitoriza scurgerile de informatii sau comportamantele costisitoare (aplicatii care dau SMS-uri sau care apeleaza numere premium).
  • Profiluri separate de business si personal pentru a permite delimitarea informatiilor si aplicatiilor personale de cele de serviciu. Aceasta functionalitate ar permite satisfacerea nevoilor utilizatorului ce foloseste telefonul de serviciu si in interes personal, pastrand in acelasi timp informatiile, conturile si fisierele companiei in siguranta.

 22 August 2013, Bucuresti Bitdefender

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.