La International Digital Forum editia 2012


IMG_5402              Azi la Athene Palace Hilton s-a strans pentru a 3-a oara comunitatatea celor interesati si pasionati de televiziunea digitala la conferinta International Digital Forum editia 2012 organizata de Asociatia pentru Comunicatii Digitale si dedicat tranzitiei la televiziunea digitala terestra.

Au fost invitati si Ministrul Comunicatiilor (MCSI), Dan Nica, dar desigur nu s-a prezentat, evitand astfel intrebarile incomode.IMG_5328Dupa scurta introducere a D-lui Mihai CONSTANTIN Presedintele Asociatiei pentru Comunicatii Digitale, cuvantul a fost luat de D-ul Catalin MARINESCU Presedinte ANCOM, care a prezentat in cifre cum

Cablul digital continua sa castige teren in preferintele utilizatorilor romani:

„Digitalizarea devine din ce in ce mai importanta si in ceea ce priveste retransmisia de programe TV. Cele mai noi date statistice adunate si prelucrate de ANCOM, referitoare la primul semestru al acestui an, arata ca in Romania la mijlocul anului existau 3,3 milioane de abonati la servicii de retransmisie a programelor in format digital, in crestere cu 16% fata de 30 iunie 2011, ajungand astfel la o pondere de peste 50% din totalul abonatilor la servicii de retransmisie. In decursul unui an, numarul abonatilor la retele de cablu in format digital a inregistrat o crestere semnificativa, de 49%, depasind astfel 1 milion de abonati, in timp ce numarul abonatilor la servicii DTH a crescut cu aproape 5%, pana la 2,21 milioane de abonati”, a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, prezent la acest eveniment.

Numarul total de abonati la servicii de retransmisie programe audiovizuale era de 5,92 milioane la jumatatea anului, in crestere cu 2,9% fata de finalul anului 2011 si cu 5,2% fata de 30 iunie 2011, in conditiile in care atat retelele de cablu, cat si cele de tip DTH si IP au cunoscut cresteri ale numarului de abonati. Astfel, in primele sase luni ale anului 2012 numarul abonatilor prin retele de cablu a crescut cu 2,7% pana la 3,67 milioane de abonati, in timp ce numarul de abonati prin retele satelit (DTH) a inregistrat o crestere de 3% pana la valoarea de 2,21 milioane de abonati. Astfel, rata de penetrare la nivel de gospodarii a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale pe baza de abonament a crescut la 83,5%, iar cea a retelelor de cablu la 51,8%.

IMG_5314In functie de mediul de resedinta, la 30 iunie 2012, 60% din totalul abonatilor se aflau in mediul urban, marea majoritate a acestora (79%) fiind conectati la retelele de cablu. Pe de alta parte, in mediul rural, abonatii la serviciile de retransmisie foloseau intr-o mai mare masura tehnologia DTH pentru receptia programelor audioviozuale – 64%.

Retelele de cablu au inregistrat cresteri din punctul de vedere al numarului total de abonati (in prima parte a anului 2012, cresterea a fost de 2,7%) pe baza cresterii numarului de abonati la serviciile de retransmisie prin cablu in format digital, care a crescut cu 24% fata de sfarsitul anului 2011, marindu-si astfel si ponderea in totalul abonatilor la servicii de cablu TV. Astfel, ponderea numarului de abonati prin retele de cablu digital a crescut cu 5 puncte procentuale pana la 30% din numarul total de abonati prin retele de cablu. In ceea ce priveste repartizarea pe medii de resedinta, in prima parte a anului 2012 a crescut atat numarul de abonati prin cablu in mediul urban (+0,8%) pana la 2,82 milioane, cat si cel al abonatilor din mediul rural (+9%), pana la 0,85 milioane.

Din pacate n-am reusit sa aflam cand se va aproba noua strategie de tranzitie la televiziunea digitala terestra, stim multe detalii cum ar fi: ca vor fi 5 multiplexe digitale se vor acorda prin procedura de selectie organizata de ANCOM

Strategia prevede ca se vor acorda patru multiplexe digitale nationale pentru televiziune digitala terestra in banda UHF (ultra high frequency) si unul in banda VHF (very high frequency), ca SNR va beneficia de un acord pentru proiectul pilot in scopul implementarii unui multiplex national de televiziune digitala terestra, pana la data prevazuta pentru incetarea totala a transmisiilor analogice, respectiv 17 iunie 2015 dar din pacate nu si data, cand se va incepe, cei care puteau raspunde la aceste intrebari nu au fost prezenti.

IMG_5322 Dupa acesta am vazut un studiu de caz, d-ul Ovidiu Stanescu, Technical Director, Romkatel ne-a prezentat povestea de succes al implementarii DVB-T la vecinii bulgari, de catre echipa Romkatel. Deci si aici sunt in fata noastra.

Dupa care s-a discutat despre optiunile si oprtunitatile jucatorilor din piata ce se ivesc cu aceasta trecere la digital.

SNR (Radiocom) doreste neaparat o licenta DVB-T pentru extinderea programului pilot, si estimeaza ca ar putea furnzia aceste servicii cu o investitie de inca 20-25 milioane de euro. E clar ca au nevoie de licenta, altfe investitia de cca 100 de milioane (garantate de stat) s-ar pierde.

IMG_5361Dupa pauza au urmat discutii libere in care Seful cablistilor d-ul Radu Petric acuza ca Guvernul transmite post factum spre avizare Ordonanta de Urgenta privind modificarea legii audiovizualului, cu un text schimbat, despre asta puteti citi larg in articolul lui Adiran Vasilache aici.

Sincer nu-i nevoie sa cunosti multe detalii tehnice sa-ti dai seama ca cei care au lucrat la aceasta Ordonanta de Urgenta n-au nici macar cunostinte elementare de fizica, de altele nici n-are sens sa vorbim, din pacate asta-i nivelul celor care guverneaza la ora actuala.IMG_5334

D-ul Serban Belenes Country Representative, Eutelsat a declarat ca inca si acum satelitul e solutia cel mai cost efficient si in multe zone si cam singura solutie, a vorbit si despre un program pilot care deruleaza de mai bine de 6 luni.

IMG_5386La sfarsit au fost discutii despre furnizorii de servicii Over the Top, d-ul Ovidiu GHIMAN Chief Strategy and Commercial Residential Officer, ROMTELECOM a vorbit despre succesul Dolce Mobile TV, aplicatie care are deja peste 65.000 de descarcari intr-un timp foarte scurt.

La sfarsit am vazut 2 prezentari, Lucian Radulescu, Country Head, Romania & Moldova, Sony Europe Limited ne-a prezentat viziunea Sony despre TV-uri, care in viziunea lui nu va fi doar Smart Tv ci SMART Connection TV. A urmat prezentarea d-lui Stefan ICHIM Country Manager, Panasonic Romania, care a evidentiat ca technlogia trebuie sa fie cat mai simpla pentru utilizatori si cat mai verde, pornind de la fabrica pana la consumul redus al acestora.

IMG_5424

La final, d-ul Horia CAZAN, Chief Tehnical Officer TVR ne-a prezentat viziunea lui despre viitorul televiziunii, cum trebuie sa evolueze si in ce directii ca sa ramana atractiva si sa poata concura cu noile medii, care avand bani incep sa produca si continut.

Cateva imagini de la eveniment gasiti in galeria de sub articol, iar mai multe aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.