Romania a ramas cu un singur miliardar in euro, conform Forbes


                       Romania a ramas cu un singur miliardar in euro, potrivit celei mai recente editii a Topului Forbes 500 Miliardari, lansat astazi, 29 octombrie.

Pe primul loc in Topul Forbes 500 Miliardari se afla, in premiera, omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme Interagro, cu o avere estimata la 1-1,1 miliarde de euro, in crestere cu 100 de milioane de euro, fata de editia anterioara. Avansul averii acestuia se datoreaza exclusiv cresterii afacerilor detinute in agricultura si industria chimica, precum si investitiilor semnificative derulate in ultimii doi ani.

Locul doi este ocupat, ca si in editia precedenta, de omul de afaceri de origine romana, stabilit la Londra, Frank Timis, care controleaza afacerea African Minerals, cu operatiuni in Africa. Averea lui Frank Timis a scazut fata de editia anterioara cu 300-350 milioane de euro, pana la 900-950 milioane de euro. In urma cu trei ani, acesta a descoperit in statul african Sierra Leone unul dintre cele mai mari zacaminte de fier de pe continentul african, cu rezerve estimate la 12,8 miliarde de tone. In 2011, African Minerals a vandut chinezilor de la compania de stat Shandong Iron & Steel Group (unul dintre cei mai mari producatori de oţel din lume) 25% din proiectul minier deţinut in Sierra Leone pentru 1,5 miliarde de dolari.

Locul trei in clasamentul Forbes este ocupat de Dinu Patriciu, pe locul 1 timp de trei ani, consecutiv. Pe fondul unor investitii ratate, averea acestuia a scazut in editia din 2012 pana la 800-900 de milioane de euro, fata de 2,1-2,2 miliarde de euro, anul trecut. Omul de afaceri Dinu Patriciu continua sa detina importante active imobiliare, majoritatea spatii comerciale si cladiri de birouri, in Germania si Romania.

In editia 2012 a Topului Forbes 500 Miliardari se regasesc 12 nume noi. Majoritatea acestora sunt oameni de afaceri, dar si sportivi de performanta, care activeaza in strainatate. Dintre acestia merita amintiti fotbalistii Mirel Radoi si Razvan Rat, dar si antreprenori precum Walter Florian, proprietarul companiei de salubritate Romprest si Familia Iavorski, proprietarul transportatorului feroviar de marfa Unifertrans. Pe fondul scaderii accentuate a valorii activelor imobiliare, precum si al dificultatilor financiare intampinate de multe dintre companiile din Romania, 12 miliardari au parasit clasamentul din acest an.

Averile cumulate ale miliardarilor din Topul Forbes se ridica la 21,5 miliarde de euro in 2012, in scadere cu 3,5 miliarde de euro comparativ cu 2011. Evaluarile au fost realizate de catre companii specializate in domeniu, Fairwind si Darian

29 Octombrie 2012, Bucuresti – Forbes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.