Arta si calatorii in jurul lumii – interviu Daniel Zlota


In vremuri in care suntem obisnuiti sa auzim ca oamenii renunta la vise si pasiuni pentru jobul acela sigur, l-am intalnit pe Daniel Zlota, un tanar artist, absolvent de arte plastice si arhitectura, care nu de mult timp a inaugurat prima expozitie de pictura si primul business de arhitectura de interior.

Daniel Zlota imbina pasiunea pentru calatorii cu aceea pentru culori si ii place sa surprinda emotiile puternice din momentele de conexiune cu natura, cu o noua cultura sau cu viata localnicilor.  Cu alte cuvinte, a calatorit, a vazut, a admirat si a ales cele mai impactante locuri, fara de ale caror povesti nu s-ar fi putut intoarce acasa.

Astfel a luat viata colectia “Around the World”, care transpune in culori emotia locurilor pe care artistul le-a vizitat.

Z.M. Care a fost prima calatorie pe care ai facut-o si care te-a marcat?:

D.Z. Sigur a fost cea care a coincis si cu primul zbor cu avionul: Barcelona. A fost o experienta inedita deoarece stiam ca acest oras respira prin toti porii sai arta (fie ca vorbim de arhitectura, sculptura, pictura sau muzica). Eram nerabdator sa vad operele lui Gaudi, Dali, Tapies, Calatrava sau Van der Rohe si sursele lor de inspiratie. Am avut sansa sa vizitez orasul cu o persoana ce locuia acolo, reusind astfel sa vad lumea cu alti ochi: ai localnicilor. A devenit ulterior un criteriu de alegere a destinatiilor de vacanta: sa incercam sa fim cat mai apropiati de localnici si sa experimentam lucruri straine turistilor.

Z.M. Ce au in comun arta si calatoriile?:

D.Z. Tot! Arta este la fiecare pas, in cladirile pe langa care treci, in ceea ce mananci, in muzica pe care o asculti, in insasi natura care te inconjoara si reprezinta o sursa de inspiratie pentru arta. In contextul acesta a rezultat si colectia “Around the World”, in care am cuprins, cu toata daruirea, o serie de calatorii personale si emotiile pe care le-am simtit atunci.

Z.M. Povesteste-ne ceva din experienta de pictor si turist, ce urmaresti intr-o calatorie?

D.Z. In ambele ipostaze imi place sa imi aleg destinatii in care ma pot deconecta. Ma inspir din orice inseamna ceva nou pentru mine – poate fi si arhitectura mai speciala a unui balcon sau un peisaj care imi taie rasuflarea. Ador sa descopar unicitatea destinatiei respective. Un fel de… my kind of unic. 🙂

Z.M. Cum ai intrat in lumea picturii?

D.Z. Ai rade insa cred ca totul a pornit de la desene pe asfalt, cand aveam 8 ani. J Am inceput sa investesc serios in desen si pictura in timpul facultatii (creion si acuarela), cand mi-am dezvoltat un stil mai degraba abstract si am realizat ca pictura ma deconecteaza de cotidian si ma conecteaza la spiritual, la ceva greu de descris in cuvinte.

Z.M. Ai un stil anume de a picta?

D.Z. Sunt intr-o permanenta cautare si evolutie, dar prefer sa pictez in culori vii, mai mult abstract decat fotorealist si sa combin mai multe tehnici (acrilic, tus etc.).

Z.M. Revenind la calatorii, care este calatoria ta preferata si de ce?

D.Z. Zanzibar, cu siguranta. Pentru tot ce mi-a transmis, autenticitatea oamenilor, veselia lor molipsitoare, peisajele incredibile. O parte le-am surprins si in colectia “Around the World”, desi de aici preferatele mele sunt picturile din Italia.

Z.M. Care este lucrul fara de care nu pleci in calatorie?

D.Z. Caietul de schite si telefonul.

Z.M Ce ti-ar strica vacanta? 

D.Z. Lipsa interactiunii cu viata locala si o experimentare “artificiala” a calatoriei.

Z.M. Ce apreciezi cel mai mult la partenerul de vacanta?

D.Z. Partenerul meu de vacanta ideal este sotia mea. In mod deosebit apreciez ca are acelasi spirit explorator ca al meu, intr-o atmosfera relaxata – ne facem planuri, dar nu check-listuri.

Z.M. Care este cea mai mare temere a ta cand esti in strainatate? 

D.Z. Ca trebuie sa ma intorc in tara mai repede decat planificasem 🙂

Z.M. Care este obiceiul pe care-l ai in vacanta si-l detesti cel mai mult? 

D.Z. Uneori se intampla sa nu ma pot deconecta usor, in general daca stau pe net.

​Veti mai auzi cu siguranta despre Daniel Zlota, are planuri mari si multe surprize pentru cei care ii impartasesc si apreciaza creatiile si viziunea.

29 Iunie 2017 – Bucuresti

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.