Comunicatiile din Romania in perioada 2016-2020 – de la asteptarile utilizatorilor la obiectivele reglementatorului


ANCOMUtilizatorii de servicii de comunicatii electronice din Romania se asteapta ca pana in anul 2020 serviciile de comunicatii electronice sa migreze din ce in ce mai mult spre platforme online, internetul mobil ajungand sa inglobeze toate celelalte servicii de comunicatii electronice. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu comandat de ANCOM, care se afla in plin proces de elaborare a unei strategii de reglementare a sectorului telecomunicatiilor pentru perioada 2016-2020.

Rezultatele acestui studiu, precum si obiectivele strategice care ar trebui sa ghideze reglementarea sectorului comunicatiilor electronice in urmatorii cinci ani au fost dezbatute pe larg in cadrul editiei din acest an a conferintei internationale a ANCOM impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor de reglementare din Europa, ai operatorilor si asociatiilor acestora, cu reprezentanti ai asociatiilor de utilizatori din Romania, precum si cu reprezentanti ai furnizorilor de servicii de continut si ‚over the top’.

25 de vorbitori si-au prezentat astfel viziunea asupra sectorului de comunicatii electronice pentru perioada 2016-2020 si au propus Autoritatii prioritati si directii de actiune in activitatea de reglementare a sectorului de comunicatii electronice din Romania, pornind de la propunerile ANCOM din documentul de discutie publicat in septembrie.

“Tinand seama de toate aceste idei, vom redacta un document de strategie pe care il vom consulta public pana la jumatatea anului viitor si care va ghida activitatea ANCOM pana in 2020. Pentru aceasta foaie de parcurs am pornit de la nevoile si perceptiile utilizatorilor, continuam cu aceasta larga consultare a tuturor actorilor din piata si vom produce un document care va oferi industriei predictibilitatea si stabilitatea necesare pentru a face investitii si inovatii”, a declarat preşedintele ANCOM Catalin Marinescu in deschiderea conferintei internationale intitulata “2020: Odiseea Telecom”.

ANCOM considera ca, desi in orizontul de timp 2020, cererea de servicii digitale va ramane neuniforma si profund eterogena in Romania, internetul fix va continua sa asigure viteze de invidiat, cresterea internetului mobil va deveni intensiva, bazata pe cresterea traficului odata cu reducerea tarifelor si cu imbunatatirea calitatii, iar frontierele dintre serviciile de comunicatii electronice traditionale si „aplicatiile” sau serviciile „de continut”, se vor estompa progresiv, generand noi provocari pentru reglementare.

Aceste tendinte se regasesc si in perceptia utilizatorilor finali care au participat la un studiu prin care ANCOM a dorit obtinerea unui set de informatii relevante despre cum percep utilizatorii serviciile de comunicatii electronice si nevoile lor de consum, rezultatele studiului putand fi accesate aici.

Dupa parerea respondentilor, internetul mobil va domina sfera serviciilor de comunicatii electronice. Utilizatorii rezidentiali mai tineri (pana in 30 ani) si cei din mediul rural prevad o scadere a utilizarii internetului fix cauzata de inlocuirea lui cu internetul mobil si doar exponentii mediului de afaceri, ai media, autoritatilor si mediului academic cred in cresterea utilizarii internetului fix.

Perceptia utilizatorilor este ca si utilizarea telefoniei mobile va continua sa creasca odata cu scaderea varstei primei utilizari, cu aparitia unor terminale performante la pret din ce in ce mai accesibil si cu cresterea utilizarii internetului mobil. Pe de alta parte, pentru unele dintre grupurile intervievate, pare evidenta inlocuirea in viitor a telefoniei mobile cu serviciul de date, odata cu raspandirea aplicatiilor care permit comunicarea in timp real prin intermediul internetului (apeluri pe Facebook, WhatsApp, Skype). Perceptia utilizatorilor cu privire la telefonia fixa si la televiziunea liniara este de scadere sau chiar disparitie, urmand a fi inlocuite cu serviciile mobile si, respectiv, cu serviciul de acces la internet.

Conferinta internationala „2020: Odiseea Telecom” organizata de ANCOM in data de 17 noiembrie 2015 a reunit institutii si autoritati de reglementare din Europa, asociatii in domeniul comunicatiilor electronice, operatori, furnizori de continut online si consumatori. Mai multe detalii despre conferinta pot fi accesate pe pagina de internet dedicata.

17.11.2015, Bucuresti – ANCOM

One response to “Comunicatiile din Romania in perioada 2016-2020 – de la asteptarile utilizatorilor la obiectivele reglementatorului

  1. Serviciile de comunicare conform specialistilor din domeniul retelisticii se dubleaza anual ca si trafic, eu personal sper ca skype sa se impuna la fel de mult pe piata de telefonie mobila precum face si orange.
    Insa probabil ca va mai dura vro 5 ani pana clientul sa fie multumit pe deplin de ceea ce ofera skype, sa fie mai familiarizat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.