Peste jumatate dintre IMM-urile romanesti au inca Windows XP si se expun riscurilor de securitate


microsoft-xpAproximativ 57% dintre computerele utilizate in companiile mici si medii din Romania sunt expuse unor riscuri majore de securitate, fiind echipate cu Windows XP chiar si dupa intreruperea de catre Microsoft a asistentei tehnice pentru acest sistem de operare, releva un studiu derulat de Bitdefender pe o perioada de trei luni.

Cercetarea a luat in calcul tari precum Romania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania si Brazilia, insa ponderea medie de utilizare a Windows XP in companii la nivel global este de 18%, semnificativ mai mica decat cifra din Romania.

Studiul a aratat si ca IMM-urile sunt tinta a milioane de atacuri in fiecare luna, iar hackerii incearca sa fure date confidentiale, profitand de vulnerabilitatile sistemelor. Dupa 8 aprilie 2014, data intreruperii asistentei tehnice, companiile care continua sa ruleze Windows XP pot cadea mai usor victime atacurilor cibernetice. Utilizatorii sistemului de operare nu mai primesc actualizari de securitate, optiuni gratuite sau platite de asistenta ori actualizari online ale continutului tehnic.

 

“La cateva saptamani dupa anuntul de finalizare a asistentei tehnice de la Microsoft, o noua vulnerabilitate de tip zero-day care tintea de Internet Explorer s-a transformat intr-o amenintare permanenta pentru utilizatorii XP. Asta pana cand cei de la Microsoft au emis un remediu disponibil si pentru sistemul de operare pe care vor sa-l scoata din uz. Oricum, remediul oferit a fost o exceptie, iar companiile n-ar trebui sa-si imagineze ca acest lucru se va repeta la infinit. Asadar, migrarea de la sistemul XP catre unul mai sigur este absolut necesara’’, a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

 

Potrivit analizei, compania cea mai vizata de amenintari informatice este o firma de marketing web, care s-a confruntat cu aproape 800 de milioane de atacuri malware in perioada studiului. Alte IMM-uri din acest top includ o companie din industria metalurgica din SUA, o firma de servicii logistice din Marea Britanie, un colegiu de arhitectura din Spania, o companie de retail irlandeza si un hypermarket de legume si fructe din Australia. In Romania, compania care a fost cea mai vizata de hackeri activeaza in industria serviciilor financiare.

Studiul Bitdefender a fost derulat din martie in aprilie 2014 si a luat in calcul 5.000 de companii din industrii precum retail, sanatate, educatie si sisteme industriale.

BUCURESTI, 3 iulie 2014 –Bitdefender

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.