Sony Computer Entertainment anunta la GDC 2014 “Project Morpheus” – un sistem de realitate virtuala care extinde lumea PlayStation4


MorpheusProiectul Morpheus impreuna cu camera PlayStation® propun un nou grad de imersiune a jucatorilor in lumile virtuale ale jocurilor video

 Sony Computer Entertainment Inc. (SCE) a prezentat astazi in cadrul Game Developers Conference 2014 “Project Morpheus” (Morpheus), un sistem de realitate virtuala (VR) pentru PlayStation®4 (PS4™). Fiind o demonstratie de evolutie a gamingului, SCE va continua dezvoltarea Morpheus, explorand posibilitatile unei lansari comerciale in viitor.          

“In cadrul SCE consideram procesul de inovatie cea mai buna dovada ca ne respectam promisiunea de a extinde granitele gaming-ului”, a declarat Shuhei Yoshida, Presedintele SCE Worldwide Studios.  “Project Morpheus este cea mai noua inovatie adusa de SCE, care va genera noi experiente de divertisment digital, odata ce kiturile de dezvoltare ajung la producatorii de jocuri.”

MorpheusMorpheus le permite dezvoltatorilor sa creeze o noua experienta de imersiune in lumea jocurilor, astfel incat jucatorii sa se simta ca facand parte din lumea virtuala, intensificandu-le totodata emoțiile. Morpheus se compune dintr-un display montat pe cap, care funtioneaza in combinatie cu PlayStation®Camera pentru a oferi o experienta de realitate virtuala nemaintalnita. Senzorii de inertie incorporati in casca virtuala transmit cu acuratete miscarile capului catre camera PlayStation, imaginea virtuala adaptandu-se astfel in timp real la activitatea jucatorului. Mai mult de atat, in jocurile care ofera suport pentru aceasta tehnologie, utilizatorii pot folosi si controller-ul de miscare PlayStation®Move (PS Move), acesta indeplinind multiple roluri. De exemplu, Morpheus va reproduce in spatiul virtual mainile utilizatorului si sabia manuita, creand astfel o experienta foarte apropiata de realitate.

Totodata, Morpheus adopta revolutionara tehnologie audio 3D dezvoltata de SCE. Pe langa sunetele care vin din fata, din spate sau din lateral, Morpheus recreeaza si sunetele stereoscopice venite deasupra sau sub jucator. Astfel, utilizatorii vor auzi sunetul creat de un elicopter sau chiar pasii personajului jucat. Sunetele se schimba in timp real in functie de orientarea capului, creandu-se astfel un mediu acustic veridic ce poate fi explorat de jur imprejur.

Combinand functionalitatile camerei PlayStation, a controller-ului wireless pentru PS4 si a controller-ului PS Move, Morpheus reprezinta o revolutie in domeniul divertismentului digital disponibil pe PS4, care beneficiaza din plin de experienta SCE in domeniul realitatii virtuale (inclusiv partea de display, audio, urmarirea miscarii, control, usurinta de folosire si continutul de calitate).

Dezvoltatorii vor putea crea continut Morpheus pentru PS4, o platforma care s-a vandut in peste 6 milioane de exemplare in mai putin de 4 luni de la lansare. SDK-urile Morpheus, aflate in prezent in dezvoltare, vor fi disponibile pentru studiourile de productie la o data ulterioara.

            In cadrul Game Developers Conference 2014 desfasurat la San Francisco intre 19-21 martie, vizitatorii pot vedea Morpheus la standul Sony Computer Entertainment America. Pasionații pot testa demou-ri tehnologice exclusive precum EVE Valkyrie (CCP), un shooter multiplayer care se foloseste de realitatea virtuala pentru a da jucatorilor senzatia ca se afla in carlinga unei nave spatiale din EVE Online, Thief (SQUARE ENIX Co., LTD.) care le permite jucatorilor sa se puna in pielea legendarului hot Garett, “The Castle” (SCE) care prezinta diferite tipuri de interactiune VR folosind controller-ul PS Move si “The Deep” (SCE), in care jucatorii pot explora adancurile oceanului dintr-o cusca rezistenta la atacurile rechinilor.

 

Specificatiile tehnice ale prototipului “Project Morpheus”

Componente

Unitatea de procesare, display-ul montat pe cap

Ecran

LCD

Marime panou

5 inch

Rezolutie panou

1920×RGB×1080  (960×RGB×1080 pentru fiecare ochi)

Unghi de vizualizare

90 de grade

Senzori incorporati

Accelerometru, giroscop

Interfata

HDMI + USB

Functii speciale

3D audio, Social Screen

*Specificatiile se refera strict la prototip si se pot modifica de-a lungul procesului de dezvoltare.

Tokyo, 19 martie 2014 – Sony Computer Entertainment Inc.
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.