Samsung incurajeaza utilizatorii de smartphone-uri sa ofere putere de procesare cercetarilor stiintifice


Untitled-1

De Ziua Somnului, Samsung incurajeaza utilizatorii de smartphone-uri sa ofere putere de procesare cercetarilor stiintifice, in timpul somnului

Cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, Samsung si Facultatea de Stiinte ale Naturii din cadrul Universitatii din Viena incurajeaza utilizatorii de smartphone-uri si tablete sa-si foloseasca dispozitivele in scop stiintific. Cu ajutorul aplicatiei „Power Sleep” acestia pot dona putere de procesare, in timp ce dorm, pentru realizarea unei cercetari ce lupta impotriva bolilor Alzheimer si cancer.

 

„Tehnologia poate contribui la atingerea unor scopuri inalte. Thomas Rattei si echipa lui din cadrul Universitatii din Viena ne-au inspirat prin expertiza stiintifica demonstrata in domeniul studiilor despre proteine. Aplicatia «Power Sleep» este o recunoastere a muncii lor si, in acelasi timp, o contributie pe care o avem in lupta impotriva bolii Alzheimer si a cancerului”, a explicat Martin Wallner, Senior Director IT & Mobile Communications, Samsung Electronics Austria.

 

Lansata in luna februarie, aplicatia a fost deja instalata de peste 75.000 de utilizatori din toata lumea. In jur de 30.000 de utilizatori folosesc in mod regulat aplicatia pentru a dona putere de procesare pentru cercetari stiintifice. In total, ei furnizeaza 10% din puterea de procesare a proiectului doctorului Thomas Rattei.

 

Dezvoltata de Samsung, aplicatia „Power Sleep” a fost creata pornind de la ceea ce lipsea din cercetarea lui Thomas Rattei: puterea de procesare. „Pentru a lupta impotriva bolii Alzheimer si a cancerului, este nevoie sa stim cum au fost create proteinele. Acest lucru necesita o serie de teste pentru care este nevoie de o putere de procesare imensa, iar aici intervine aplicatia «Power Sleep», pentru ca a reusit sa faca legatura intre stiinta si societate. Mai mult, cercetarea noastra permite tuturor persoanelor din Austria, si nu numai, sa se implice si sa faca un bine in timp ce dorm. Cu cat participa mai multi oameni, cu atat rezultatul este mai bun”, a declarat Dr. Thomas Rattei, Profesor de Bioinformatica la Universitatea din Viena.

O simpla aplicatie – un efect major

Aplicatia „Power Sleep” poate fi folosita ca o alarma de ceas a unui smartphone, dar ofera mai mult fata de aplicatiile obisnuite.

 

In timp ce utilizatorii dorm, dispozitivul contribuie la realizarea studiului, punand la dispozitia cercetatorilor puterea de procesare nefolosita. Concret, pachete mici de date, de o dimensiune de 1 megabyte (mai mici decat un fisier .mp3 obisnuit) sunt trimise pe serverele din cadrul Universitatii din Viena si se intorc inapoi dupa ce dispozitivele au efectuat calculele. Apoi, informatiile intra in baza de date de cercetare a profesorului Rattei, care are ca scop colectarea rezultatelor in urma testelor efectuate in intreaga lume.

 

Aplicatia se bazeaza pe tehnologia dezvoltata de Universiatea Berkeley din Statele Unite, numita BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing). Aceasta infrastructura conecteaza aproximativ 60.000 de calculatoare, la nivel mondial, in scopuri stiintifice.

 

„Power Sleep” extinde aceasta infrastructura integrand acum dispozitivele mobile; puterea de procesare a smartphone-urilor de azi este practic aceeasi cu cea de pe calculatoare sau notebook-uri, asa cum a punctat Martin Wallner.

 

Aplicatia „Power Sleep” este disponibila in Samsung App Store si Google Playstore pentru dispozitivele mobile Android ( incepand cu versiunea 2.3).

 

Pentru a evita traficul excesiv, de multe ori limitat de abonamentul de telefonie mobila, aplicatia va putea functiona exclusiv prin intermediul Wi-Fi. Utilizarea 3G este insa posibila daca utilizatorul doreste. In plus, aplicatia va putea functiona doar in cazul in care cablul de incarcare este conectat si smartphone-ul este incarcat complet.

 

„Power Sleep” acceseaza doar procesorul, astfel datele cu caracter personal fiind securizate. La sfarsitul fiecarui interval de procesare, aplicatia le permite utilizatorilor sa vada ce contributie au adus cercetarii in timpul somnului.

 

Bucuresti, 14 martie 2014 – Samsung Electronics Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.