Lenovo in Q2: primul loc in Europa de Est, primul loc la nivel global


Lenovo posts first loss in three years; founder Liu Chuanzhi returns in management changes

  • Lenovo a devenit pentru prima data cel mai mare producator de PC-uri din lume
  • Lenovo a devenit al treilea producator de dispozitive smart-connected (telefoane inteligente, tablete si PC-uri) din lume
  • Profit pre-impozitare de 215 milioane USD si profit de 174 milioane USD
  • Venituri de 8.8 miliarde USD
  • Profit de baza pe actiune de 1.67 centi US
  • Rezerve nete de numerar de 3.1 miliarde USD (in 30 iunie 2013)

Grupul Lenovo a anuntat rezultatele financiare ale primului trimestru fiscal, incheiat in 30 iunie 2013 cu venituri trimestriale de 8.8 miliarde USD, in crestere cu 10 procente fata de aceeasi perioada a anului anterior. In acelasi trimestru, profitul pre-impozitare a crescut cu 16 procente fata de perioada similara a anului trecut, pâna la 215 milioane USD, in timp ce profitul a crescut cu 23%, pâna la 174 milioane USD. Acest lucru evidentiaza accentul pus de companie pe asigurarea unei pozitii de vârf in era PC Plus, simultan cu o crestere a profitabilitatii in toate zonele geografice, pe toate segmentele de clienti si in toate liniile de produse.Yuanqing Yang 16:9 CEO Lenovo grauer Hintergrund

 

Pentru prima de la infiintare, grupul Lenovo a fost numit cel mai mare producator de PC-uri din lume* si a atins cea mai mare cota de piata globala din istoria sa, de 16.7 procente – in crestere cu 1.7 puncte fata de aceeasi perioada a anului anterior. Livrarile de PC-uri Lenovo in primul trimestru fiscal (aprilie-iunie) au fost de 12.6 milioane de unitati. Acesta a fost al 17-lea trimestru consecutiv in care Lenovo a depasit evolutia industriei in ansamblu, pe o piata care a scazut cu 11 procente fata de anul anterior.

 

Lenovo a continuat sa isi accelereze transformarea intr-o companie PC Plus. In timpul primului trimestru fiscal, compania a fost al treilea cel mai mare furnizor de dispozitive smart-connected (categorie care include PC-urile, telefoanele inteligente si tabletele), segment in care Lenovo si-a marit vânzarile cu 41 de procente in ultimele 12 luni. Vânzarile combinate de telefoane mobile inteligente si tablete au depasit livrarile de PC-uri pentru prima data in acest trimestru, ceea ce ilustreaza dinamica celor doua segmente. In primul trimestru, Lenovo a devenit al patrulea cel mai mare furnizor de telefoane mobile inteligente din lume si a inregistrat cea mai mare crestere din clasamentul primilor cinci producatori, cu o ascensiune de 132 de procente. Succesul repurtat de telefoanele mobile Lenovo este demonstrat de rezultatele din China, unde compania este al doilea furnizor de telefoane smartphone, cu o crestere anuala impresionanta de 121 de procente.

 

Profitul brut al companiei in primul trimestru al anului fiscal a crescut cu 14 procente fata de anul anterior, pâna la 1.2 miliarde USD, cu o marja bruta de 13.6 procente. Profitul operational a crescut in  acelasi trimestru cu 11 fata de anul anterior, pâna la 202 milioane USD. Câstigul de baza pe actiune in primul trimestru fiscal a fost de 1.67 centi USD. Rezervele nete de numerar erau in 30 iunie 2013 de 3.1 miliarde USD.

 

“Pe o piata a PC-urilor foarte dura, Lenovo a devenit pentru prima data lider incontestabil si continua sa isi mareasca profitabilitatea. Performanta noastra in domeniul PC-urilor este sustinuta de o crestere echilibrata, prin urmarirea constanta a strategiei potrivite,” a declarat Yang Yuanqing, presedinte si CEO Lenovo. “In timp ce asiguram o crestere profitabila a segmentului de baza, cel al PC-urilor, ne transformam rapid intr-o companie PC-Plus. Piata PC Plus cere inovatii implementate repede si eficient, pentru ca ea evolueaza rapid de la produse premium catre segmentul mainstream si de la o dominatie a pietelor mature catre o super-crestere a pietelor emergente. Acest tip de piata este favorabil punctelor forte ale Lenovo, deja dovedite. Lenovo este acum mai bine pozitionat decât competiorii nostri pentru a beneficia de aceste tendinte clare.”

 

DETALIERE GEOGRAFICA**

Lenovo China a obtinut venituri totale de 3.7 miliarde USD in primul trimestru fiscal, in crestere cu 5.6 procente fata de anul anterior. Aceste venituri inseamna 42 la suta din veniturile globale ale companiei. Cresterea a fost determinata in primul rând de succesul telefoanelor inteligente si tabletelor Lenovo, ale caror vânzari au crescut cu 76 procente fata de aceeasi perioada a anului anterior. Acest lucru demonstreaza transformarea grupului Lenovo intr-o companie PC Plus. In timpul primului trimestru fiscal (aprilie-iunie 2013), Lenovo si-a intarit pozitia de lider al pietei chineze, cu o cota de piata de 35.8 procente, pe masura ce compania a continuat sa isi depaseasca principalii rivali, in special in orasele emergente si pe pietele rurale.

 

In regiunea Asia Pacific, veniturile Lenovo au totalizat 1.3 miliarde USD in primul trimestru fiscal, adica 15 procente din venitul global al companiei. Livrarile de produse Lenovo in zona au scazut cu  8.1 procente dupa ce compania a luat decizia strategica de a echilibra cresterea si profitabilitatea, de exemplu prin intermediul unor contracte neprofitabile in domeniul educational semnate in India. In primul trimestru fiscal Lenovo a continuat sa câstige cota de piata si sa isi consolideze pozitia de lider in Japonia, a cincea piata de PC-uri din lume. In zona ASEAN, compania a demonstrat o crestere puternica, atingând o cota de piata record de 11.9 procente. Lenovo este in prezent al doilea furnizor de PC-uri din Asia Pacific, cu o cota de piata de 13.2 procente.

 

Veniturile Lenovo in Europa/Orientul Mijlociu/Africa (EMEA) au crescut cu 18 procente, pâna la 1.9 miliarde USD, adica 21 la suta din veniturile globale ale companiei. In primul trimestru fiscal livrarile de PC-uri Lenovo in zona EMEA au crescut cu 18 procente, in timp ce piata de PC-uri a scazut cu 22 la suta. Compania a atins un record propriu al cotei de piata detinute in regiune, de 13.2 procente, in crestere cu 4.4 puncte fata de anul anterior. In primul trimestru fiscal, Lenovo a devenit lider pe piata PC-urilor in zece tari din regiune, inclusiv Germania, si a devenit numarul unu in Europa de Est pentru prima data, consolidându-si pozitia a doua pe piata de PC-uri din EMEA.

 

     In America de Nord si America de Sud ** veniturile anuale inregistrate la finalul primului trimestru fiscal au fost de 1.9 miliarde USD, in crestere cu 29 de procente fata de anul anterior, si reprezinta 22 de procente din veniturile globale ale companiei. Cu rezultate foarte bune atât in Brazilia, a treia piata de PC-uri din lume, cât si in SUA, Lenovo si-a marit cota de piata pe continentele americane la 9.7 procente, un record  pentru aceasta regiune, in crestere cu 2.1 puncte procentuale fata de anul anterior. Acest lucru a ajutat compania sa isi mentina pozitia a treia pe piata americana a PC-urilor. Mai mult, Lenovo a atins o cota de piata din doua cifre in America de Nord pentru prima data, beneficiind de cresterea puternica in segmentul de PC-uri comerciale: 10.1 la suta din piata. In primul trimestru fiscal, livrarile de PC-uri Lenovo in America de Nord si America de Sud au crescut cu 22 de procente fata de aceeasi perioada a anului anterior, comparativ cu o scadere de 4 procente a industriei de PC-uri.

 

In primul trimestru fiscal, Lenovo a semnalat revenirea in SUA a productiei de PC-uri, prin deschiderea fabricii din Whitsett, North Carolina. Linia din SUA este capabila sa produca unele din cele mai noi si inovatoare produse Lenovo din gama Thin, inclusiv ThinkCentre M92p Tiny desktop, ThinkPad Tablet 2 si ultrabook-ul convertibil ThinkPad Helix.

 

DETALIERE DUPA PRODUSE

In primul trimestru fiscal, laptopurile Lenovo au avut cea mai mare contributie la veniturile globale ale companiei, generând 52 la suta din aceste venituri. Desi piata de laptopuri a scazut cu 12.9 procente fata de anul anterior, vânzarile consolidate de laptopuri Lenovo au fost de 4.5 miliarde USD, in crestere cu 4.7 fata de aceeasi perioada a anului anterior. Compania a câstigat 1.9 puncte de piata, ajungând la o cota globala de 17.3 procente. In timpul primului trimestru fiscal, Lenovo a anuntat mai multe laptopuri noi care au devenit rapid foarte cautate, inclusiv ThinkPad T431s, cel mai subtire laptop din seria T de pâna acum; Yoga 11s, un convertibil subtire lansat dupa popularul Yoga 13, cu aceleasi abilitati de a se transforma; si mai multe laptopuri cu Windows, alaturi de Lenovo Miix, dispozitive apreciate pentru designul subtire si greutatea lor mica.

 

Vânzarile de PC-uri Lenovo Desktop au ramas constante la nivel global, comparativ cu o scadere a industriei de 9.4 procente in primul trimestru fiscal. Prin urmare, Lenovo a câstigat 1.5 puncte, obtinând o cota de piata globala de 16 procente. Vânzarile consolidate de PC-uri desktop Lenovo au scazut cu 2.8 procente fata de anul anterior, pâna la 2.5 miliarde USD, adica 28 procente din veniturile totale ale companiei. In primul trimestru, Lenovo a inceput sa vânda noul Horizon Table PC, un dispozitiv interpersonal care aduce alaturi mai multi utilizatori intr-un mod cu totul nou: pâna la patru persoane pot folosi acest computer simultan, interactionând prin jocuri si alte tipuri de continut. In timp ce Horizon a atras atentia industriei pentru posibilitatea de a fi folosit ca un PC de petrecere a timpului in familie, el functioneaza si ca un computer desktop all-in-one de 27 de inci, de inalta performanta.

 

Vânzarile consolidate ale Lenovo in segmentul produselor Mobile Internet Digital Home (MIDH), care include telefoanele inteligente si tabletele au crescut cu 105 procente fata de aceeasi perioada a anului anterior, pâna la 1.2 miliarde USD, adica 14 procente din veniturile totale ale companiei in acest trimestru. In China, livrarile de telefoane inteligente Lenovo au crescut semnificativ cu 121 de procente, ceea ce a permis companiei sa isi mentina al doilea loc in clasamentul furnizorilor de telefoane inteligente din China. In acest trimestru, Lenovo a anuntat noul K900, primul telefon inteligent din lume bazat pe procesorul Intel Atom Z2580, care se vinde in Malaezia, Arabia Saudita, Tailanda si Emiratele Arabe Unite. In ceea ce priveste tabletele, compania si-a continuat evolutia pozitiva, cu o triplare a livrarilor fata de anul anterior, aceasta si datorita modelelor ThinkPad Tablet 2, A1000 A3000 si A6000.

 

*date Gartner si IDC, 2Q 2013

**In trimestrele anterioare, rezultatele din America Latina erau incluse in regiunea Asia Pacific. Din acest trimestru, rezultatele din America Latina sunt incluse in sectiunea America de Nord si de Sud.

Hong Kong, August 19, 2013 Lenovo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.