5 candidaturi depuse pentru licitatia de spectru


         Pana luni, 13 august 2012, data limita de depunere, ANCOM a primit 5 candidaturi de participare pentru cea mai mare licitatie de spectru organizata in Romania, in cadrul careia sunt puse la dispozitia celor interesati benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile in perioada 2013-2029.

Comisia de licitatie va analiza documentele de calificare depuse si va anunta pana cel tarziu la data de 20 august 2012 care sunt operatorii care vor participa la licitatie. Dosarul de candidatura depus de fiecare operator contine documente de prezentare a situatiei candidatului, din care trebuie sa rezulte, printre altele, indeplinirea obligatiilor fata de bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale si fondurile speciale, dar si faptul ca respectivul candidat intruneste conditiile de participare: poate dovedi o cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani de minimum 10 milioane de euro, nu este in stare de insolventa ori lichidare, afacerile nu ii sunt administrate de un judecator-sindic, activitatile sale comerciale nu sunt suspendate, nu face parte din grupul altui candidat s.a. Dosarul de candidatura contine si oferta initiala care indica numarul de blocuri pe care candidatul doreste sa le achizitioneze in fiecare dintre categoriile de spectru disponibile.

In cazul in care cererea este mai mare decat oferta, licitatia propriu-zisa va incepe la data de 10 septembrie 2012 cu rundele primare, pentru ca rezultatele finale sa fie anuntate, cel mai probabil, in cursul lunii octombrie. In cazul in care cererea este egala cu oferta, atunci se va trece direct la rundele de alocare a spectrului, runde pe parcursul carora operatorii vor licita pentru pozitiile pe care si le doresc in banda.

In cadrul licitatiei vor fi acordate doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014). Pentru licentele pe termen lung, ANCOM va scoate la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1800 MHz si 14 in banda de 2600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2600 MHz. Aceste licente se vor acorda cu incepere de la 6 aprilie 2014. Pentru licentiere pe termen scurt, ANCOM va scoate la licitatie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz in banda de 900 MHz si 6 blocuri pereche de 5 MHz in banda de 1800 MHz, resurse care sunt in marea lor majoritate folosite in prezent de Orange si Vodafone.

14.08.2012, Bucuresti – ANCOM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.