Grija mai mare in preajma Sarbatorilor cu datele bancare


      Sfaturi generale pentru persoanele care folosesc cardul bancar, atat pentru plata la comercianti, cat si pentru tranzactii online

Kaspersky Lab Romania atrage atentia tuturor posesorilor de carduri bancare, ca datele lor financiare pot fi compromise mult mai usor in preajma sarbatorilor de iarna, cand numarul tranzactiilor cresşte. Fie ca folosesc cardul pentru plati la comercianti sau fac shopping online, utilizatorii se expun unor riscuri semnificative si trebuie sa cunoasca o serie de masuri importante pentru protejarea datelor bancare, atat in lumea reala, cat si in cea virtuala. Insa, chiar daca aceasta perioada este cu precadere una in care fraudele sunt frecvente, protejarea cardului bancar trebuie facuta tot timpul, prin cateva metode foarte simple.Cardul de credit sau de debit este un instrument cu foarte multe avantaje, iar existenta cauzelor de frauda nu implica neaparat faptul ca utilizatorii se expun tot timpul la un risc folosindu-l, ci trebuie doar sa-l foloseasca foarte bine informati.

Cand doresc sa retraga bani de la un ATM, mai ales daca se afla in strainatate sau in alta localitate, intotdeauna trebuie sa aleaga locuri populate, precum centrele sau zonele comerciale. Preferabil ar fi chiar in incinta unor banci sau la sediile acestora.  Cand ajung la bancomat, utilizatorii sunt sfatuiti:

•    Sa se asigure ca acel aparat nu a fost modificat in vreun fel. Trebuie verificate fanta de acces a cardului, ecranul si tastatura. Daca se observa urme de lipici, crapaturi in plastic, folii lipite peste tastatura sau orice alt semn suspect, utilizatorii sunt sfatuiti sa intrerupa tranzactia si sa anunte politia si banca.
•    Sa se asigure ca absolut nimeni nu le vede codul PIN atunci cand acesta este introdus. Cea mai buna metoda de protectie este ca tastatura bancomat-ului sa fie acoperita cu cealalta mana in momentul tastarii codului. Astfel, este prevenita situaţia in care camere video ilegale au fost amplasate pentru a inregistra intrarile din tastatura ATM-ului
•    Deseori, ATM-urile se afla în interiorul unor incaperi care necesita neaparat trecerea card-ului printr-un dispozitiv de acces, astfel incat usa sa se deschida. In astfel de situatii, este recomandat sa nu se utilizeze pentru deschiderea usii cardul de pe care urmeaza sa fie retrasi bani retrageti bani, cu un alt card.
•    Daca banca la care au deschis contul ofera acest serviciu, utilizatorii sunt sfatuiti sa isi activeze notificarea prin SMS pentru orice plati facute din contul de card.

Dupa concedii si vancanţe, posesorii de carduri sunt sfatuiti sa verifice extrasul de cont pentru tranzactii suspecte si sa notifice imediat banca, daca este cazul. O tranzactie poate fi refuzata (“chargeback”), daca exista motive intemeiate, iar banca il va ajuta pe utilizator sa recuperareze acea suma.

Sarbatorile de iarna inseamna vacanta si calatorii, majoritatea oamenilor fiind clienti fideli ai restaurantelor, cabanelor de ski sau barurilor. Metoda preferata de plata la acesti comercianti este cea cu cardul, de aceea sfaturile urmatoare pot fi foarte utile:

•    La hotel, restaurant, benzinarie sau pista de ski, cardul nu trebuie scapat din vedere cand se efectueaza plata. Atunci cand cineva plateste cina la un restaurant sau consumatia in bar, este recomandat sa nu lase cardul nesupravegheat si sa insoteasca ospatarul pana la POS atunci cand face plata.
•    La restaurant, posesorul cardului trebuie să se asigure că semnează o singură chitanţă cu suma. Deseori, fraudatorii strecoara sub chitanta o alta foaie cu indigo, pe care este trecuta o suma mai mare de bani.

„Indifierent de locul in care folositi cardul, memorati codul PIN si nu il notati pe hartie sau in clar pe telefon”, spune Teodor Cimpoesu, Managing Director Kaspersky Lab Romania si Bulgaria. „Exista cazuri aproape hilare, cand o poseta cu portofelul in ea avea si PIN-ul notat pe o hartie, alaturi de card. Astfel, fraudarea se produce inainte ca banca sa reactioneze si sa blocheze cardul. De asemenea, este foarte important sa stocam in memoria telefonului numarul bancii, in eventualitatea in care cardul ne este furat. Cu cat actionam mai repede in astfel de situatii, cu atat ne protejam mai bine banii din cont”, completeaza Cimpoesu.

Odata cu cresterea accelerata a comertului online, utilizatorii s-au obisnuit sa foloseasca si alte servicii care accepta plata cu cardul, de la rezervari de vacante, la asigurari de masini sau achizitii de produse. Comerciantii implementeaza mecanismele necesare pentru prevenirea furtului si fraudei, insa exista si o serie de masuri recomandate, care merita retinute:

•    Utilizatorilor le este recomandat sa-si activeze protectia cardului prin 3D Secure. Acest pas de autorizare suplimentara consta intr-un nume de utilizator şi o parola secreta, care le sunt cerute la fiecare tranzactie online. Astfel, daca acesta a fost sustras sau interceptat, este in continuare în siguranta, deoarece nu poate fi folosit online decat alaturi de codul de siguranta. In functie de banca si tipul de card folosit, utilizatorii isi pot activa 3D Secure accesand:
o    Pentru card MasterCard: http://www.mastercard.us/securecode-sign-up.html
o    Pentru card VISA: http://www.visaeurope.com/en/cardholders/verified_by_visa/sign_up.aspx
•    Protejarea computerului prin instalarea cel putin a unei solutii antivirus actualizate si a unui firewall. De asemenea, este foarte important ca sistemul de operare si programele utilizate sa fie cu update-urile la zi
•    Atentie la ofertele speciale. Atunci cand fac shopping online in preajma sarbatorilor, utilizatorii sunt sfatuiti sa fie atenti la ofertele-soc, care promoveaza produse la preturi exagerat de mici comparativ cu majoritatea comerciantilor. Pagina respectiva poate fi un site de phishing.
•    Atenţie la site-urile false. Infractorii cibernetici obişnuiesc sa copieze design-ul unor site-uri celebre si sa creeze pagini web false, utilizate pentru colectarea datelor bancare si a datelor de autentificare. Asadar, atentie la site-urile catre care sunt directionati si ce date sunt cerute.
•    Precautie la introducerea datelor personale. De fiecare data cand o persoana cumpara un produs online, trebuie sa introduca datele bancare si adresa de livrare. Foarte multe site-uri false cer aceste informatii in avans, adica inainte de ca produsul sa fie ales, lucru, de altfel, inutil si suspect. Utilizatorii trebuie sa evite astfel de magazine online.
•    Comert numai de pe paginile criptate. Criptarea este esentiala pentru magazinele online, iar cele care o folosesc vor afişa în bara de adresă a browser-ului o conexiune de tip https („s”-ul vine de la „secured”, este o conexiune http securizata). Indicii ale unei conexiuni criptate mai pot fi un simbol in forma de lacat sau afisarea barei de adresa cu o culoare diferita.
•    Folosirea unui card separat pentru cumparaturi online. Este recomandat pentru utilizatori sa foloseasca un card separat pentru shopping online, cu o limita scazuta de credit. Daca datele acestui card sunt compromise, paguba este mult mai mica decat in cazul in care frauda ar fi afectat cardul de economii sau cel de salariu.
•    Folosirea parolelor complexe. Parolele de tip „123456” nu vor fi niciodată utile. Utilizatorii sunt sfatuiti sa foloseasca parole complexe, formate din litere, cifre si caractere speciale. De asemenea, este recomandat sa aiba parole unice pentru fiecare serviciu online – parola separata pentru e-mail, parola separată pentru retele sociale, parola separata pentru contul de online banking.

Urmand aceste sfaturi, fraudele bancare pot fi cu succes evitate, mai ales in perioadele aglomerate ale anului, cand foarte multi oameni isi folosesc cardurile pentru tranzactii financiare la comercianti.

Bucuresti, 15 decembrie 2011 – Kaspersky Lab Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.