Elevii scolii Comerciale Superioare „Nicolae Kretzulescu” intra in noul an scolar cu prima clasa digitala din Romania amenajata special pentru elevii de liceu
Ministerul Educatiei Nationale a incheiat un parteneriat cu Samsung Electronics Romania pentru a lansa programul educational Smart Classroom in cadrul Scolii Comerciale Superioare „Nicolae Kretzulescu” din Bucuresti.
„Ceea ce se intampla astazi aici are legatura cu prezentul acestei generatii care este familiarizata cu dispozitivele digitale, iar acest proiect le ofera elevilor oportunitatea de a studia asa cum isi doresc. Asistam la o schimbare fundamentala a filosofiei claselor in care elevii interactioneaza si primesc feedback in timp real,” a declarat Remus Pricopie, Ministrul Educatiei Nationale.
„Ne dorim sa conectam scolile la internet astfel incat copiii sa aiba acces la continut si sa putem oferi software care sa imbunatateasca accesul la educatie. Elevii sunt extrem de conectati la prezent, iar acest proiect este o sansa pentru viitor,” a declarat Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica.
Smart Classroom ofera o solutie completa care include atat suport hardware si software, cat si content digital adaptat curriculumului recomandat elevilor de liceu. In clasa digitala, care a fost dotata cu 31 de tablete Samsung GALAXY Note 10.1, un E-Board, un Smart TV si doua laptop-uri, elevii (de clasa a XI-a si a XII-a) vor putea studia cursul optional „Succesul profesional”. Astfel, peste 350 de elevi ai scolii Comerciale Superioare „Nicolae Kretzulescu” din Bucuresti vor putea beneficia in primul an de solutia oferita de Samsung Electronics Romania. Cursul a fost dezvoltat de catre Junior Achievement, iar digitalizarea sa in format HTML a fost facuta de Read Forward.
„Lansarea proiectului Smart Classroom face parte din eforturile noastre de a sustine tanara generatie in directia educatiei si pregatirii profesionale. Elevii de liceu din clasele terminale au acum posibilitatea sa studieze utilizand tehnologie de ultima generatie si sa acceseze un continut interactiv, util in pregatirea lor profesionala, in conditiile in care aptitudinile digitale sunt atat de necesare zilei de astazi si, mai ales, celei de maine. Mai mult, sala de curs se poate transforma intr-o „clasa virtuala”, facilitand accesul la educatie si schimb de experienta, indiferent de locul in care se afla profesorul si elevul. In aceasta directie a fost dezvoltat si programul local „Trends of Tomorrow”, lansat in 2011, prin care sustinem dezvoltarea profesionala a tinerilor din clasele terminale, pentru a face pasii spre o cariera de succes, intr-o lume tot mai digitala”, a declarat Mihaela Stanoiu, Responsabil CSR in cadrul Samsung Electronics Romania. Practic, clasa digitala permite comunicarea in timp real intre elevi si profesori, controlarea de catre profesor a informatiilor afisate pe tabletele elevilor, precum si schimbul de experienta intre licee prin sistemul cloud.
Importanta invatamantului digital este reafirmata si de studiile in domeniu, care arata ca, in momentul in care elevii se bucura de o experienta de invatare interactiva, acestia retin 75% din informatii, in timp ce doar 20% dintre informatii sunt retinute atunci cand suportul de invatare este doar audio-video. In momentul in care informatia este citita, elevii retin pana la 5% din informatie*.
Obiectivul parteneriatului dintre Ministerul Educatiei Nationale si Samsung il reprezinta familiarizarea elevilor si a profesorilor cu solutii de invatare performante, care pot sa usureze procesul de predare-invatare si sa-l faca mai atractiv.
Samsung Electronics Romania si Ministerul Educatiei Nationale au semnat in luna iunie a acestui an un parteneriat pentru amenajarea unor sali de clasa Smart in liceele din Bucuresti, Timisoara si Iasi cu echipamente IT de ultima generatie.
Bucuresti, 17 septembrie 2013 – Samsung Electronics Romania